Column van van Marco Bosmans in de Leusder Krant over KunstKijkRoute

11 april 2021

Leusden laat zich deze maand van zijn kunstzinnige kant zien. Stephanie, Joke, Fenno en tientallen andere kunstmakers doen namelijk mee aan de KunstKijkRoute. Dat betekent: kijken, kijken en misschien zelfs kopen.

Atelierroutes zijn er in veelvoud, maar nog nooit kwam het zo gelegen als in deze coronatijd. Immers, de galeries en theaters zijn gesloten en het ommetje is razend populair. Twee vliegen in een klap, dus: kwestie van uitprinten die route en op pad! Zo vindt u het houtwerk van Fenno in het Coöperatiegebouw in Achterveld en de schilderijen van Joke in de etalage van Kienia Automatisering aan de Kooikersgracht. Je komt ogen (en conditie) te kort om alles te zien, dus in één route alle gelegenheidsateliers bezoeken is nog een hele kunst.

Voor mij persoonlijk is eigenlijk iedere route door Leusden op een bepaalde manier kunstzinnig. Verspreid door onze dorpen vind je, soms op verrassende locaties, de meest bijzondere vormen van nijverheid. Je zou er bijna blind aan voorbijgaan. Zonde. Neem het voormalig gemeentehuis aan de Hamersveldseweg. Hoog aan de gevel vindt u de gemeentewapens van Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Wijlen Suze Oosterhuis bundelde ze in 1956 in geglazuurd steen. Prachtig! Op de rotonde bij het politiebureau groeit een boom in een huisje. Dat was een idee van Reinier Lagendijk, die zijn mini-bouwwerk Villa Lisiduna doopte. En wist u dat er in Leusden een bronzen beeld staat van Aat Veldhoen? Ik niet, tót ik bij de bibliotheek oog in oog stond met zijn Hommage à Vincent.

Bij een zondagse uitlaat met hond Jochie ben ik wel vaker langs drie bronzen beelden gelopen op het Cohenpad. Omdat een duidend bordje ontbrak, heb ik daar mijn eigen fantasie op losgelaten. Zo meende ik koningin Wilhelmina in een van de figuren te herkennen. Het zal dus wel iets met de Oranjes van doen hebben. Fout!

Via de Historische Kring kwam ik bij beeldhouwer Eric Claus terecht. Hij blijkt altijd een fascinatie te hebben gehad voor de Italiaanse theatervorm commedia dell’arte en maakte met dat motief 15 jaar geleden drie ‘poppen’ voor Leusden. En daar staan ze dan, openbaar te kijk voor passerende baasjes en hondjes.

Het valt voor Stephanie, Joke, Fenno en hun collega’s van pluimage te hopen dat ook hun werken van blijvende waarde mogen zijn voor Leusden. Dat die bedrijven waar ze tot 19 april gastvrij kunnen etaleren hun kunst de kost geven. Of dat de gemeente de cultuurportefeuille trekt voor een blijvende herinnering aan de huidige generatie lokale kunstmakers. Bij ons thuis is mevrouw Bosmans de kunstzinnige, in vele variaties. Aan mij is knutselen helaas niet besteed. Bij een lesje handvaardigheid haakte ik al snel af en zelfs voor schilderen op nummer had ik geen talent. Gevalletje dyscalculie, vermoed ik.

Nee, ik schrijf liever geschiedenis. Waarvan akte.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

 

Onze sponsoren