Jet Kraanen

Textiel, Mixed media

Met liefde en geduld maak ik portretten op textiel met heel veel borduursteken. Het liefst gebruik ik stukjes stof van door de geportretteerde gedragen kleding, zodat het werk een aanraakbaar en aaibaar herinneringsportret wordt. Ik gebruik dan ook altijd een foto als vertrekpunt. Portretfoto’s, de mensen om mij heen en andere kunst geven mij de inspiratie om werk te maken. In de voorbereiding doe ik onderzoek en experimenteer ik volop met garen en steken. Het borduren zelf is een gefocuste, herhalende activiteit die maakt dat ik in mijn flow kom. Heerlijk!

Werkwijze Naast het borduurwerk maak ik gebruik van appliqué. Vaak iets van spijkerstof en altijd gedragen of gebruikt. Ook mijn garens zijn meestal vintage: gekregen of gevonden bij het schatzoeken tijdens kringlopen in de buurt of op vakantie. Daarnaast verwerk ik af en toe textielverf, potlood of een klein voorwerp als een sierraadje of knoopje van de geportretteerde. In Textielkunst zijn texturen en patronen erg belangrijk voor het gewenste effect. Hiervoor maak ik samples om te onderzoeken wat verschillende garens, combinaties van garens, kleuren, tonen, steekgrootte en spacing doet met de eenvoudige stik- en rijgsteken die ik gebruik. De mogelijkheden hiermee zijn oneindig en vind ik heerlijk om te doen: een stukje stof, een naald, draad en spelen maar! Deze samples verzamel ik en bind ik in tot zelfgemaakte sampleboeken. Benieuwd? Deze worden tentoongesteld tijdens de Open Atelier Route.

Thema diversiteit Mijn werk binnen het thema diversiteit is een ‘Doorgeef-mini-expositie op rol’. Dit moet ik even uitleggen. Tijdens de eerste lockdown miste ik enorm de creatieve bijeenkomsten met mijn vriendinnengroepje. Binnen deze groep is leeftijd de diversiteitsfactor: de twee jongsten zijn 52 jaar, de twee oudsten 79 jaar. Iedereen is gelijk en heeft haar eigen unieke bijdrage. Tijdens de lockdown miste ik dit, dus heb ik portretten van mijn vriendinnen geborduurd. Om de portretten te kunnen laten zien en de reacties hierop te delen, heb ik deze mini doorgeef-expositie bedacht. Hierbij heb ik het werk op een lang stuk spijkerstof (gemaakt van repen gebruikte spijkerstof), vastgemaakt en opgerold met  een bijbehorend boekje ingestoken. In dit boekje konden dan de reacties worden opgeschreven en zo worden gedeeld. Ik gaf de rol aan de ene vriendin (zie de foto) en die gaf het dan weer aan de volgende vriendin door, net als bij een estafette.

Opleiding In 2007 heb ik de Fotovakschool in Apeldoorn afgerond en hierna werkte ik als fotograaf met als specialiteit portret, straatfotografie en reportage. Het borduren van portretten ligt voor mij hiervan in het verlengde. Voor portretborduren heb ik een aantal online cursussen bij TextileArtist.org gevolgd.

Portret in opdracht Ik werk graag in opdracht. Een herinneringsportret van een dierbare die er niet meer is, maak ik graag voor u op basis van een goede foto. Maar ook een jubileumportret of een borduurwerk bij een artikel in tijdschrift of magazine hoort tot de mogelijkheden. Neemt u vooral contact met mij op via e-mail om uw wensen te bespreken.

Welkom! De deuren van mijn heerlijke werkplek in Leusden stel ik graag open tijdens de Open Atelier Route. Ik kijk er dan ook erg naar uit om mensen te ontmoeten die van textielkunst houden of er kennis mee willen maken.

Contact?

Adres atelier: Streep 5, 3832 KC Leusden

Expositie adres: Atelier 13 Streep 5, 3832 KC Leusden

Ander werk van mij

Klik op het beeld om de volledige kunstwerken te kunnen zien.

Onze sponsoren