Lucienne Meijerink-Smeenk

Keramiek, Mixed media

‘Elk object vertelt zijn eigen verhaal.’

Het fenomeen klei en de talloze mogelijkheden daarmee heeft me vanaf het begin gegrepen. In het werken met klei houd ik van het experiment en het combineren van klei met verschillende ingrediënten en materialen. Door unieke grondstoffen in een glazuur te verwerken, bijvoorbeeld as van een houtvuur op een feestje, krijgen mijn werkstukken een persoonlijke dimensie.

Ik heb een aantal jaren cursussen beeldhouwen/boetseren gevolgd voor ik de Nederlandse Keramiek Opleiding (voorheen SBB) in Gouda ben gaan doen. Na mijn examen in 2017 heb ik het extra leerjaar draaien en het extra leerjaar glazuren gevolgd. Verder heb ik cursussen gipsmallen maken en porselein draaien gevolgd. Ook geef ik regelmatig cursussen keramiek en workshops op maat.

Het examenwerk ‘Goudse silo’ is het uitgangspunt van mijn ‘silo-lijn’ – diverse afgeleide vormen afgewerkt met zelfontworpen as-glazuren. Inmiddels heeft ook een aantal van mijn ‘Delftse bubbels’ schalen hun bestemming gevonden bij liefhebbers van keramiek.

Verweerde materialen, bijzondere vormen en oude (industriële) gebouwen met zichtbare constructies vind ik fascinerend. Het lijnenspel en het verweerde aangedane karakter inspireren mij bij de keus voor vorm en decoratie.

Uitgebloeide bloemen, bladtekeningen, structuren en lijnen die zichtbaar worden in de levenscyclus van planten en bomen intrigeren mij. De ‘Wabi Sabi’ serie, met o.a. porseleinen zaaddozen geassembleerd op drijfhout of oude takken, is hieruit ontstaan.

In kleine ‘bewaarplaatsen’ in veel van mijn objecten is ruimte voor persoonlijke herinneringen.

Ik omarm de ‘serendipities’ die ontstaan bij het experimenteren met nieuwe technieken: onbedoelde effecten die de moeite waard zijn om verder te ontwikkelen.

Contact?

Adres atelier: Auto Veld Achterveld Hessenweg 196 Achterveld

Etalage adres KunstKijkRoute 1 t/m 18 april: Auto Veld Achterveld

Ander werk van mij

Klik op het beeld om de volledige kunstwerken te kunnen zien.

Onze sponsoren