Marjan van As

Hout

Nog niet zo lang geleden, in 2017, heb ik het ambacht ‘houtdraaien’ ontdekt. Ik hou van hout: als element, de geur, duurzaamheid, eigenschappen, de mogelijkheden. Hout is mooi, ruw en grillig, leeft en het heeft een functie. Hout verveelt nooit. En van daaruit is mijn liefde om mooie dingen van hout te maken ontstaan.

Er zijn heel veel verschillende soorten hout. Ieder stuk hout heeft zijn eigen charme en karakter. Hoe meer slaap, schimmel, insectensporen of woekeringen er in een stuk hout zitten, hoe mooier het werkstuk wordt. Hout is een eigenwijs materiaal: het trekt krom, scheurt of vervormt. Hout blijft leven, of je het stuk hout nat of droog draait.
Mijn werkstukken zijn niet eenzijdig van karakter. Ik maak graag werkstukken waar je het natuurlijke karakter van het hout in terug ziet, zoals grove boomstamvaasjes of bijvoorbeeld schalen met schorsranden. Maar ik draai ook strakke vormen zoals een schaal, kom of vaas van verschillende houtsoorten. Soms hou ik de natuurlijke vorm vast, maar ook bewerk ik het werkstuk met leer, touw, raffia of wilgentenen. De effecten hiervan kunnen heel verrassend zijn.

Contact?

Expositie adres: Atelier 1, Academas, Bavoortseweg 9A 3833 BM Leusden

Ander werk van mij

Klik op het beeld om de volledige kunstwerken te kunnen zien.

Onze sponsoren