Wieneke de Leeuw

Textiel, Fotografie, Druktechnieken

FlowerPower

In het voorjaar komt het zeldzame fragiele bloembolletje van de Wilde kievitsbloem voor heel wat natuuruitdagingen te staan. Als ze na 8 jaar eindelijk bloeit, en ineens de koude, harde Noordwester Wind het water van het Zwarte Water opstuwt, overstromen de uiterwaarden waar de bloempjes op dat moment net tot bloei komen. De geruite bloemen, drijven met hun kopjes op het water. In het voorjaar van 2022 stond het water tot aan de bovenrand van de dijken. Als het water is gezakt, het zonnetje weer tevoorschijn komt, bloeien de bloemen weer verder. Als dat geen Flower Power is!

Dit inspireerde mij tot een nieuwe serie Chemigrammen over de overstroomde Wilde kievitsbloem. Dit is al de derde fotoserie over Bloemenstillevens in Chemigrammen waarin de Fritillaria meleagris en de eco-omgeving een hoofdrol spelen.

Persoonlijke verhalen hebben mij altijd geboeid en geïnspireerd. Vijf jaar geleden moest ik helaas stoppen met mijn werk als creatief therapeut; ik werd dubbelzijdig plotsdoof. Om mijn leven een positieve wending te geven ben ik Photographic Design in Rotterdam gaan studeren.

Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar de verhalen achter de Wilde kievitsbloem. Een bijzondere bol, met een opvallend bloempje met een rijke cultuurhistorische geschiedenis en vol symbolieken. Mogelijk is dit bolletje in 1570 via Constantinopel en Wenen in Nederland terecht gekomen. Op de Atelierroute kan ik u er meer over vertellen.

Voor de fotoserie “Bloemenstillevens in Chemigrammen” heb ik schilderijen in de 16 en 17 eeuw onderzocht en de ecologische omgeving. Wat zijn de betekenissen van deze bol in deze boeketten en waar en welke bloemen bloeien in de omgeving van de Wilde Kievitsbloem?

Over het onderzoek en het maken van deze bloemenstillevens leest u meer op mijn website.
Ik hoop dit project in 2023/2024 af te ronden met een fotoboek, vormgegeven door Sybren Kuipers.

In het atelier zijn naast de afdrukken van chemigrammen, originele lumen en cyano-type te zien. De cyanotype in de originele kleur blauw als omgekleurd. Daarnaast een moderne versie die wet-cyano-type wordt genoemd. Verder zijn ook mijn etsen weer te zien en aantal bloemenfoto’s.

Via inschrijving op website krijgt u gelegenheid om originele chemigrammen, bij docalicht te bekijken

Wees Welkom

Contact?

Adres atelier: Broederschapsland 2, 3931 DC Woudenberg

Expositie adres: Atelier 21, Broederschapsland 2, 3931 DC Woudenberg

Ander werk van mij

Klik op het beeld om de volledige kunstwerken te kunnen zien.

Onze sponsoren