Wieneke de Leeuw

Textiel, Fotografie, Druktechnieken

Persoonlijke verhalen hebben mij altijd geboeid en geïnspireerd. Uiteindelijk heb ik er mijn werk van kunnen maken als creatief therapeut. Vier jaar geleden moest ik helaas stoppen met dit werk; ik werd dubbelzijdig plotsdoof. Om mijn leven een positieve wending te geven ben ik Photographic Design gaan studeren.

Door mijn doofheid ben ik de natuur anders gaan ervaren. Ik fotografeer bijvoorbeeld graag ’s nachts of met mist, die de stemmen en het zicht dempen, waardoor de omgeving een wordt met hoe ik die met mijn oren ervaar. Een voorbeeld is bijvoorbeeld mijn Shan Shui serie, gedeeltelijk uitgevoerd in etsen, waardoor de sfeer dramatischer is dan op Barietpapier geprint.

Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar de verhalen achter de Wilde Kievitsbloem. Een bijzondere bol, met een opvallend bloempje met een rijke cultuurhistorische geschiedenis en vol symbolieken. Mogelijk is dit bolletje in 1570 via Constantinopel en Wenen in Nederland terecht gekomen. Op de Atelierroute kan ik u er van alles over vertellen.

Voor de fotoserie “Bloemenstillevens in Chemigrammen” heb ik schilderijen in de 16e en 17e eeuw onderzocht en de ecologische omgeving. Wat zijn de betekenissen van deze bol in deze boeketten en waar en welke bloemen bloeien in de omgeving van de Wilde Kievitsbloem?

De fotografische vormgeving in chemigrammen is een tijdrovend en intensief proces met zonlicht op analoog fotopapier. De structuren van de vlekken verwijzen naar oude Herbaria en door de originele kleuren krijgt het een authentieke sfeer. Dat is de uitstraling die ik zocht. Helaas kunnen de foto’s niet gefixeerd worden zonder structuur en kleurverlies. Daarom worden ze gescand en digitaal bewerkt, op zo’n manier dat ze gelijk zijn aan het origineel. Daarna kunnen ze afgedrukt worden op Hahnemühle Barietpapier of het matte German Etching.

Ander voorbeeld van een fotoserie is “Spertijd” over mijn moeder die als adolescent wonende in Hardenberg, door haar ouders s ’avonds in oorlogstijd op straat is gezet. De meeste series zijn long-term projecten, die telkens aangevuld worden. Ik maak gebruik van diverse handwerktechnieken, foto-etsen,  net wat nodig is om een bepaald resultaat te verkrijgen.

In het atelier zijn veel originele cyano-type te zien, zowel in de originele kleur blauw, omgekleurd, als een moderne versie die wet-cyano-type wordt genoemd.

Contact?

Adres atelier: Broederschapsland 2, 3931 DC Woudenberg

Expositie adres: Atelier 6, Broederschapsland 2, 3931 DC Woudenberg

Ander werk van mij

Klik op het beeld om de volledige kunstwerken te kunnen zien.

Onze sponsoren