Open Atelier Route Leusden-Woudenberg gaat door ondanks Corona

21 januari 2021

18 januari 2021 door Sjanne Boutens

ACHTERVELD – Corona of niet, de Open Atelier Route Leusden-Woudenberg gaat dit jaar gewoon door. Het bestuur is druk bezig met een digitale overzichtstentoonstelling die via de website zal plaatsvinden.

Het coronavirus heeft ons allemaal in zijn greep, ook de culturele sector. Door het virus kon de editie in 2020 niet doorgaan. Ook nu in 2021 zijn er geen mogelijkheden om een fysieke route te organiseren. Het bestuur heeft lang getwijfeld om wel of niet door te gaan, maar een digitale route is beter dan niks vertelt Rietje Zwanenburg. Door de vernieuwde website kunnen kunstenaars hun werk digitaal exposeren. Elke kunstenaar heeft een eigen inlogcode. Hiermee kunnen ze hun persoonlijke pagina bewerken. Zo kunnen ze onder andere tien werken uploaden en kunnen ze een stukje tekst schrijven ter introductie. Ook kunnen ze een link plaatsen naar hun eigen website of social mediakanalen.

De fysieke route zorgt normaal voor veel gezelligheid en interactie tussen de kunstenaars en bezoekers, vertelt Rietje. Toch geeft het ook nieuwe inzichten: “Corona heeft ons gedwongen om opzoek te gaan naar een alternatief. Nu gaan we mee met de moderne, digitale tijd. Iets wat we voorheen nooit hadden kunnen bedenken”. Het bestuur is positief over het digitale concept. Het voordeel van een digitale route is dat de expositie niet alleen regionale bezoekers trekt, maar een groot (internationaal) bereik heeft via de website en social media. Ook de jongere doelgroep is zo makkelijker te bereiken.

De kunstenaars zijn blij met het digitale alternatief, zo krijgt hun werk toch nog een podium in deze moeilijke tijd. Linda de Wit, een van de deelnemers, mist de gezelligheid van het publiek en de tips die de kunstenaars onderling uitwisselen. Toch vindt ze de website slim bedacht: “Complimenten voor het bestuur die zo voortvarend te werk zijn gegaan. De site heeft een geweldig concept waarbij elke kunstenaar zijn eigen pagina kan bewerken.”. Linda denkt dat de digitale route ook volgend jaar een succes zal zijn. “Een combinatie van beide zal het erg goed doen. Zo kunnen de mensen die minder mobiel zijn toch nog thuis de expositie bekijken”.

De digitale overzichtstentoonstelling vindt plaats van 12 april t/m 18 april. Ook na 18 april is de tentoonstelling nog steeds te zien op de website: www.atelierroute.org

Sjanne Boutens heeft dit artikel geschreven het was een opdracht voor haar opleiding aan de Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam.

Onze sponsoren