In de week van 1 tot 18 april 2021 wordt, door middel van een digitale route, kunstenaars de mogelijkheid geboden om hun kunstwerken via hun persoonlijke kunstenaars-pagina op de vernieuwde website te delen met het publiek. ,,Natuurlijk ontmoet je de mensen het liefst in je eigen atelier, maar ik denk dat dit een mooi alternatief is om alle betrokken kunstenaars een podium te geven”, vertelt de Maarsbergse Ellen Adank (58), bestuurslid en tevens deelnemend kunstenaar.

Ellen: ,,Het is ontzettend leuk om je eigen kunst te delen met mensen. Kunst verbindt en kunst maakt blij. Juist in deze tijd is dat belangrijk.” In totaal zijn er dit jaar zestig deelnemende kunstenaars bij de AtelierRoute, waaronder vijf jonge talenten. ,,In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, doen er niet alleen kunstenaars uit Leusden en Woudenberg mee, maar ook uit Achterveld, Stoutenburg, Maarsbergen en andere plaatsen uit de directe omgeving.”

VEEL KLEUR Ellen kan zich helemaal verliezen in het maken van schilderijen en keramiek. ,,Ik ben een beetje verslaafd aan de geur van olieverf. Met olieverf, oliepastel en paletmes kan ik mijn creativiteit de vrije hand geven. Maar ook het verwerken van ‘mixed media’ zoals papier, zand, gips en textiel biedt eindeloze mogelijkheden.”

,,Mijn werk is enorm divers. Ik schilder onder andere graag portretten. Dat kunnen heel realistische portretten zijn of juist heel abstracte, maar altijd met veel kleur. Voor de uitdaging probeer ik meestal een hobby of eigenschap van de geportretteerde in het schilderij te verwerken. Dat maakt het persoonlijk.”

HET ROER MOEST OM Tekenen en schilderen doet ze eigenlijk al van kinds af aan, maar na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven elf jaar geleden is ze zich steeds serieuzer gaan toeleggen op de schilderkunst en het vervaardigen van keramiek.

,,Het roer moest om. Ik besloot minder te gaan werken, ben opleidingen gaan volgen om beter te tekenen en te schilderen en ik ben meer gaan exposeren. Nu heb ik weer het gevoel dat ik op zo’n keerpunt in mijn leven sta. Ik besef de laatste tijd dat ik toch eigenlijk veel te veel aan het werk ben. Net als veel anderen zit ik de hele dag naar een scherm te kijken en dan denk ik: wat zou ik toch graag méér met kunst bezig zijn.’’

Aan inspiratie geen gebrek, want Ellen laat zich inspireren door van alles. ,,Tijdens een wandeling in het bos een heel klein krokusje zien dat oppiept tussen de verdorde bladeren. Een fel kleurtje dat ineens uit de grauwigheid opspringt. Het kunnen echt de kleinste dingen zijn. Maar ook het landschap en de beesten om me heen in het buitengebied van Maarsbergen. Die dingen inspireren mij. Dan wil ik meteen mijn atelier induiken om te schilderen.”

STEKELIGHEDEN Op dit moment is de kunstenares bezig met een serie doeken genaamd ‘stekeligheden’, schilderijen van allemaal Nederlandse planten, die ze tijdens wandelingen door het Nederlandse landschap tegenkomt. Dit is, zoals ze zelf zegt, haar reactie op de coronatijd. ,,Bij andere kunstenaars zie ik dat ze bijvoorbeeld krantenknipsels over het virus in hun werken opnemen om iets met de coronatijd te doen.”

OOG VOOR DETAIL ,,Een mooie ontwikkeling is dat iedereen weer oog krijgt voor detail nu de wereld even stilstaat door de corona-uitbraak. We zijn alles gaan herwaarderen en veel kunstenaars voelen zich weer aangetrokken tot de kleine en tedere dingen. De simpele dingen worden in deze tijd weer bijzonder.”

VERBINDEN Wat hoopt Ellen met de digitale AtelierRoute te bereiken? ,,Dat we ondanks het digitale aspect tóch mensen kunnen verbinden, want dat is wat ik het allerliefst doe. Én natuurlijk hopen dat we volgend jaar weer een fysieke route kunnen organiseren.”